Kalina Anežka

Nezaměnitelná atmosféra a špičková gastronomie v doprovodu vynikajících vín. Tak by se jednoduše dala popsat restaurace Kalina Anežka. Krásný interiér v historickém areálu Anežského kláštera ze 13. století je ideální kombinací starého i nového. Kromě zážitku z dobrého jídla a vína nabídne i tématickou sbírku umění na počest Národní galerie. Pod taktovkou známého šéfkuchaře Mirka Kaliny zde vzniká nová vlna české kuchyně s inspirací ve Francii a Itálii s důrazem na čerstvé sezónní potraviny a vyvážené chutě. K podtržení zážitku na vás čeká řada velkých světových i českých vín, z odborného výběru profesionálního sommeliera Víta Hepnara.

Slovo Miroslava Kaliny

‚‚Své návštěvníky rád hýčkám. Proto si u nás užijí poctivý luxus na talíři i ve sklenici bez okázalých gest. Zaměřujeme se na citlivé snoubení vína pokrmů, které si užije zkušený gourmet, milovník vína i ten, kdo chce zažít něco výjimečného. Přijďte se k nám seznámit zejména s kolekcí vín z Champagne a dalších proslulých francouzských oblastí.‘’

Miroslav Kalina

V počátcích čerpal poctivě inspiraci po celé Evropě. Stáže absolvoval v Německu, Norsku, ve Francii si zavařil do konce po boku tříhvězdičkových umělců, jakými jsou kuchaři v Les Prés dʽEugenie. Stal se uznávaným odborníkem na přípravu ryb stejně jako tím, o kom se mluví, když si chcete zajít na dobrou zvěřinu. V základu svého vaření se vrací nicméně stále k české kuchyni, kterou obohacuje vlastními nápady. Mirek Kalina totiž věří, že naše kuchyně je ve světě unikátní hned dvěma věcmi: propracovanými omáčkami a rafinovanými polévkami, které nikde jinde nenajdete V Praze působil před otevřením té své ve vyhlášených restauracích. Byl to Bazar, Aqua, Kampapark, restaurace hotelu Hoffmeister. Spojil se také s architektem Bořkem Šípkem a pustil se s ním do odvážného projektu Šípek Bistrot, bistra pro tu nejnáročnější gurmánskou klientelu u násNepřehlédnutelný byl také ve dvou ročnících populární kulinární soutěži MasterChef Česko.